<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="CP_ACP"%> Untitled Document

PÁR HASZNOS TANÁCS

Evés
Legcélszerûbb ha a kiskutyáknak minõségi,száraz puppy/junior tápot adunk, ezek direkt nekik lettek kifejlesztve, a számukra szükséges vitaminokat is tartalmazzák. Legalább az elsõ idõszakban jó ha azt eszi amit addig megszokott.

Amennyiben tápváltás mellett döntenek, az fokozatosan történjen, elõször csak egy keveset keverjenek az új tápból a régibe, és napról napra emeljék az új táp mennyiségét, így elkerülhetõ a hasmenés. Fontos, hogy a tápváltás ne pár nap alatt történjen meg.
Friss víz mindig legyen elõtte!!!!!!!!!!!!!! Tejet ne kapjon a kiskutya, mert attól könnyen hasmenése lesz.
Kapható kifejezetten spanielek számára olyan tál, amiben nem lóg bele a fülük, valamint a fémbõl készült tálak praktikusabbak, mivel nem tudják szétrágni és könnyebben tisztítható.

Oltások
A kicsik 7 és 9 hetes korukban még a tenyésztõnél kapják az elsõ és második oltásukat. Ezt követõen 2-3 hetes idõközönként kapják a következõ oltásokat, az oltási programot az állatorvossal kell megbeszélni.

Féregtelenítés
Nagyon fontos a kölykök rendszeres féregtelenítése mind az õ, mind saját érdekünkben. A kiskutyák 2 hetes koruktól 3 hónapos korukig 2 hetente kapnak féreghajtót, ezután negyedévente célszerû ismételni. Az oltások csak egészséges, élõsködõtõl mentes kiskutyáknál mûködnek megfelelõen.

Külsõ parazita elleni védelem
Mindenképp kell használni ellenük valamit, nem is annyira a bolha, hanem a kullancsok miatt. Sajnos nagyon sok a fertõzött kullancs.Mi az Advocate spotot használjuk, ez 8 hetes kortól ajánlott, de számos termék közül lehet választani. A Kiltix nyakörv is nagyon jó, ráadásul 7 hónapig hatásos, és már 7 hetes kortól használható. Új a Foresto nyakörv, ez 8 hónapig hatásos. A legújabb a Bravecto tabletta, ez 12 hét védelmet biztosít.Amikor viszik a következõ oltásra, beszéljék meg ezt is az orvossal. Egyre több orvos javasolja a lyme kór és a babézia elleni védooltást, ezek a kullancsok által terjesztett betegségek.

Hasmenés
A kölyök kutyáknak a stressztõl, környezetváltozástól, tápváltástól gyakran van hasmenése. Ha különben eleven, nem bágyadt és eszik, nem kell rögtön orvoshoz szaladni. Ajánlom figyelmükbe a LaktifermPet port, ez multivitamin és probiotikum, valamint nagyon hatékony a DiarSanyl paszta.
Egy „recept”, ami általában használni szokott: Vegyenek friss csirkenyakat. Szedjék le róla a bõrét és a zsíros részeket. Vágják fel egy erõs késsel ujjnyi széles karikákra. Minden karikát a húsklopfolóval verjenek szét péppé. A végén kapnak egy húsos-csontos pépet, amiben szinte fel sem lehet ismerni a csontot. (És ha figyeltek, szó nem volt arról, hogy meg kellene ezt fõzni, tehát nyers csirkenyakról van szó!). Fõzni rizst kell, mégpedig sok vízzel és sokáig, hogy a végeredmény egy ragacsos állagú valami legyen. Ezt kell összekeverni a csirkenyakpéppel. A keverési arány: 2/3 rész húsos pép, 1/3 rész fõtt rizs. Elõször csak pár falatot adjanak, majd egyre többet. Jó lenne, ha 2-3 napig csak ezt enné.
Ha már beállt a bélsár egy elfogadható állagúra, akkor vissza lehet térni az egyéb táplálékokra, de nagyon sokáig egy kevéske csirkenyakpép minden nap szerepeljen az étrendjébe keverve.
Ha viszont ez sem használ feltétlenül keressék fel az állatorvost!!!!

Szobatisztaság
A kölykök evés, alvás után általában ürítenek, ilyenkor ki kell vinni õket, és megdicsérni, ha kinn végzik el a dolgukat. Ha mégis baleset történik, csak akkor ér valamit a szidás, ha rögtön kapja, mert utólag nem fogja tudni miért is kapta. De akkor sem szabad bántani, az orrát belenyomni.

Nevelés
A legfontosabb a következetesség. Amit nem szabad azt soha sem szabad!! Ha nem akarjuk, hogy az ágyunkban aludjon, akkor egyáltalán nem szabad felengedni. Már az elsõ pillanattól legyen neki saját fekhelye, és oda szoktassuk. Én a mûanyag kosarat ajánlom kivehetõ párnával, könnyen tisztítható, és nem tudják szétrágni mint a rattant.

Egyre több helyen van már kutyaiskola, mindenképp javaslom, sok hasznos dologra tanítják meg kutyát-gazdát egyaránt.

 

Ivartalanítás

Nagyon fontos, mindenkinek ajánlom!!!!!!!!!!!!! Nagyon sok betegség és kellemetlenség elõzhetõ meg vele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ápolás
Már a kezdetektõl kezdjék el fésülni a kiskutyát, így hozzászokik, és szépen hagyja magát.

Minél ritkábban fürdessék, akkor is mefelelõ, jó minõségû sampont használjanak. Mi a GROOMER'S EDGE™ termékeit használjuk, itt mindenki talál a kutyája számára megfelelõ terméket!

A spanieleket kb.8-10 hónaposan célszerû szakképzett kozmetikushoz vinni, ahol ragaszkodjanak a trimmeléshez (az elhalt szõrt kézzel tépik, nem okoz fájdalmat). De már ennél fiatalabb korban is el lehet vinni, hogy szokja a környezetet.

Chip
Mi csak chippel ellátott kiskutyát adunk el, amit regisztráltatunk is a Petvetdata adatbázisba!! Nagyon fontos a chip, ha véletlenül elveszik a kutya így nagy eséllyal hazakerül és nem utolsó sorban már kötelezõ is.